Telefon

+36-20-478-1104

Email

csokona.zoltan@gmail.com

Az ízületek vezetett passzív kimozgatásakor a masszőr vagy gyógytornász az adott ízületet meghatározott mozgási tengelyek mentén annak mozgási határáig vagy a páciens fájdalomérzetének határáig mozgatja. Például vegyük a csuklóízületet: a kezelő a páciens csuklóját előre-, hátra hajlítja, vagy oldalirányban mozgatja, végül körkörös (vagy elliptikus) mozgásokat hajt végre rajta, ugyanis ez az ízület, ezek mentén a tengelyek mentén mozgatható szabadon, ellenállás nélkül.
A kimozgatás célja, az ízület mozgási tartományának, rugalmasságának növelése. Ezt mindig valamilyen lazításnak, masszázsnak, vagy fizioterápiás kezelésnek kell megelőznie, hogy az ízülethez tartozó izmok megfelelő mértékben ellazulhassanak. Ezért a kimozgatásokat ha lehet, mindig a masszázskezelések után végezzük el.

A kimozgatásokat azonban – főleg súlyosan beteg emberek kezelésekor – nem minden esetben végezhetjük el. Fontos tehát tájékozódni a páciensünk egészségügyi problémáiról, sérüléseiről, betegségeiről netán korábbi műtétekről vagy implantátumokkal kapcsolatban. Előfordul, hogy súlyosan beteg embernél végre lehet ugyan hajtani az ízület passzív kimozgatását, de nem minden mozgási tengelyen, illetve csak a fájdalomhatárig, illetve nagyon kis mértékben tovább. Fontos, hogy ilyenkor nagyon óvatosan járjunk el, és folyamatosan figyeljük a vendégünk legkisebb reakcióit is, és azonnal reagáljunk amint fájdalmat érez.