Telefon

+36-20-478-1104

Email

csokona.zoltan@gmail.com

Megjelenítve: 1 -7 / 7 eredmény

A masszázs élettani hatásai


A masszázs a legjótékonyabb hatású kezelések egyike, melyet ha szakszerűen végeznek semmilyen káros negatív hatása nincs. Napjainkban főleg a wellness masszázs formája terjedt el, de a gyógyászatban is jelentős eredményeket érnek el különböző masszázsterápiákkal.

Már magának az érintésnek pozitív támogató hatása van az idegrendszerünkre, mellyel nagyon sok stresszel, feszültséggel járó kórkép enyhíthető. A régiek hite szerint, az érintés során a masszőr vagy kezelő gyógyító energiát ad át páciensének, mely már a kezelés kezdetétől hat. Materialistább felfogás szerint az érintés, simítások segítenek az ellazulásban, javítja a vérkeringést, és segít eltávolítani a bőr felső, elhalt hámrétegét.

A későbbi, erőteljesebb fogások során tovább fokozódik a vér- és nyirokkeringés, ellazulnak a feszült izmok, vagy éppen ellenkezőleg, tonizálni tudjuk vele a petyhüdt, erőtlen izmokat. A masszázs reflexológiai alkalmazásával nem csak izmokat, kötőszövetet tudunk kezelni, hanem szervek működésére is hatni tudunk, a csonthártya masszázs pedig a csontok összeforrását gyorsítja meg jelentős mértékben. Végül, a masszázst követően a kezelt testtájék ízületeinek vezetett passzív kimozgatása növeli az ízületek mozgásterjedelmét.

A masszázs a teljes testre stresszoldó, relaxáló, közérzetjavító hatású. A fájdalmakat akár helyi, akár a teljes szervezet szintjén enyhíti. Lehet önmagában egy teljes értékű terápia, vagy más kezelési formák kiegészítője (pl. gyógytorna, fizioterápiás kezelések stb.). Reflexológiai hatása miatt pedig nem csak az ortopédiai, reumatológiai betegségek kezelésére alkalmas, hanem akár más, kardiológiai, belgyógyászati stb. kórképek kezelésére is. A kezelés során a jóleső érzés szinte minden esetben garantált.

A legősibb gyógymód


Már az első civilizációk megjelenése előttről is maradtak fent olyan tárgyak, eszközök, amelyek vélhetően valamilyen masszázskezelés kiegészítő kellékei voltak. Legkésőbb időszámításunk előtt 3000-ban Kínában már létezett a masszázs, mint gyógymód. Az ókori kínaiak szerint az érintés valamilyen formája elengedhetetlen az egyén jó közérzetéhez, jólétéhez. I.E. 2000 körül már létezett Indiában az Ayurvéda gyógymód, melynek szerves része a masszázs. Japánba szerzetesek Kínából hozták el a gyógyító technikát, mely Anma néven terjedt el, később ebből lesz a Shiatsu masszázs.
(tovább…)

Szappanhabos masszázs


A török fürdők világát idéző kezelési forma, melynek során a kezelést szappanos hab segítségével végezzük. A fürdők, gőzfürdők világában a magas páratartalom miatt, és mert a vendégek gyakran a fürdőzést követően jelentkeznek masszázsra, vizes test pedig nem alkalmas arra, hogy krémmel vagy olajjal masszírozzunk, ezért leggyakrabban hintőporral vagy szappanhabbal végezzük a kezelést. A szappan a hintőporral ellentétben belélegezhető, nem irritálja a légutakat, ráadásul nagyon könnyen lemosható, és egyébként olcsó is. A szappanhabos masszázs előnye még, hogy olyanoknál is alkalmazhatjuk, akik sokféle anyagra allergiásak, továbbá a szappanhab tulajdonságainak köszönhetően a testszőrzetet sem tépjük a kezelés során.
(tovább…)

Tibeti mézes masszázs


A tibeti mézes masszázs a wellness masszázs egy fajtája, melynek során a méz egyedi tulajdonságait használjuk fel a kezelés során. A méznek rendkívül jó élettani hatásai vannak. Először is tisztítja és tonizálja a bőrt és a szöveteket, továbbá a méhek által begyűjtött virágpor rengeteg vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, amelyek rendkívül jótékony hatással lehetnek a szervezetünkre. Fontos azonban megjegyezni, hogy sokan közülünk allergiásak lehetnek a virágporra, nekik ez a fajta masszázs nem javasolt.
(tovább…)

Ízületek vezetett passzív kimozgatásáról


Az ízületek vezetett passzív kimozgatásakor a masszőr vagy gyógytornász az adott ízületet meghatározott mozgási tengelyek mentén annak mozgási határáig vagy a páciens fájdalomérzetének határáig mozgatja. Például vegyük a csuklóízületet: a kezelő a páciens csuklóját előre-, hátra hajlítja, vagy oldalirányban mozgatja, végül körkörös (vagy elliptikus) mozgásokat hajt végre rajta, ugyanis ez az ízület, ezek mentén a tengelyek mentén mozgatható szabadon, ellenállás nélkül.
A kimozgatás célja, az ízület mozgási tartományának, rugalmasságának növelése. Ezt mindig valamilyen lazításnak, masszázsnak, vagy fizioterápiás kezelésnek kell megelőznie, hogy az ízülethez tartozó izmok megfelelő mértékben ellazulhassanak. Ezért a kimozgatásokat ha lehet, mindig a masszázskezelések után végezzük el.
(tovább…)

Irodai masszázsról


Az irodai vagy manager masszázs a svédmasszázsnak egy ruhán keresztül is hatásos változata, amelyet kifejezetten irodai dolgozók kezelésére fejlesztettek ki. Célja, hogy relatíve rövid idő alatt egy frissítő, relaxáló, átmozgató kezelést adjunk, mely után frissebbnek, motiváltabbnak érezheti magát a vendégünk, és hatékonyan folytatni tudja a munkáját. A masszázst ülve, masszázs széken végezzük, melyen lovaglóülésben, arccal előre helyezkedik el a vendég. Mivel ruhán keresztül dolgozunk, nincs szükség masszázskrémre vagy masszázsolajra. (tovább…)

Masszázsolajok tárolása

Sajnos mostanában rendszeresen az autóm csomagtartójában felejtem a masszázsolajaim egy részét, ami a legutóbbi időkig nem is volt baj, ám mostanában kezd egyre hűvösebb lenni az idő, és ez nem tesz jót az olajok tárolásának.  Egyik vendégemet szerettem volna szőlőmagolajos masszázsolajjal kezelni, de a hideg miatt más volt az állaga, és nem lehetett érezni az illatát sem, pedig szerintem ez az egyik legillatosabb masszázsolaj. Szerencsére melegítésre jól reagált, és kicsit később tudtam is használni, de le kellett vonnom a tanulságot, hogy bizony ezeket az olajokat mégiscsak szobahőmérsékleten kell tárolni/használni.