Telefon

+36-20-478-1104

Email

csokona.zoltan@gmail.com

Már az első civilizációk megjelenése előttről is maradtak fent olyan tárgyak, eszközök, amelyek vélhetően valamilyen masszázskezelés kiegészítő kellékei voltak. Legkésőbb időszámításunk előtt 3000-ban Kínában már létezett a masszázs, mint gyógymód. Az ókori kínaiak szerint az érintés valamilyen formája elengedhetetlen az egyén jó közérzetéhez, jólétéhez. I.E. 2000 körül már létezett Indiában az Ayurvéda gyógymód, melynek szerves része a masszázs. Japánba szerzetesek Kínából hozták el a gyógyító technikát, mely Anma néven terjedt el, később ebből lesz a Shiatsu masszázs.

A nyugati féltekén Hippokrates ír először a gyógyítás e formájáról, szerinte minden orvosnak kötelező lenne az olajok, gyógynövények ismerete mellett a masszázsterápiát is elsajátítania. Később a római fürdő kultúra széles körbe elterjedt a Mediterráneumban. Sajnos a középkorban tudomásunk szerint nem sokat fejlődött a gyógyításnak ez a formája, de később a Reneszánszban ismét felvirágzott ez az ősi mesterség.

A modern nyugati masszázs alapjait Per Henrik Ling vívómester tette le, aki gyógyászati célú tornagyakorlatok sorát dolgozta ki, ennek pedig részei voltak egyes manuális technikák, amelyek később svédmasszázs néven terjedtek el a 19. század folyamán. Ezt követően, a 20. században ezeket a technikákat továbbfejlesztve alakult ki számos gyógyászati célú masszázs terápia, mint a nyirokmasszázs, kötőszöveti masszázs stb. Ezek mindegyike gyógyászati célú technika, ám a 20. század ’70-es ’80-as éveiben megjelent a a wellness-célú masszázs is, melynek célja a stressz kezelés, és fájdalmak enyhítése.

Masszázs, mint gyógymód tehát legalább 5000 éve ismert, és legalább 2500 éve már írott forrásaink Hippokrates korából a masszázs használatára vonatkozóan. Azóta sok dolog változott a világban, ősi gyógymódok eltűntek vagy meghaladottá váltak, míg a masszázs terápia a jelenlegi orvoslásnak ugyanúgy hasznos segítője, mint ahogyan a történelem hajnalán volt.